Behandeling zona / gordelroos

Gordelroos is een virale infectie die ontstaat door het waterpokkenvirus dat opnieuw actief wordt. Het virus veroorzaakt huiduitslag aan een kant van het lichaam in de vorm van rode blaasjes die pijn doen. De pijn komt voort uit de gevoelszenuw in de huid die ontsteekt.

Je kan deze ziekte enkel krijgen wanneer je vroeger de waterpokken had. Wanneer je geneest van de waterpokken, trekt het virus zich terug in de zenuwknopen en kan het opnieuw actief worden. Wrijf de blaasjes zeker niet open want deze zijn besmettelijk voor mensen die nog geen waterpokken gehad hebben. De ziekte komt het vaakst voor bij zestigplussers en bij mensen met een verlaagd immuunsysteem.

Soorten pijn bij gordelroos

Zona verspreidt zich vanuit de zenuwknopen over het lichaam waardoor de uitslag en de pijn zowel in het gezicht als op de romp of armen voorkomen. De huid kan tintelen, maar ook enorm jeuken of pijn doen op een bepaalde plek.

Pas na enkele dagen vormen de blaasjes zich. De pijn is voortdurend aanwezig en is scherp en brandend. Zelfs kleding dragen kan pijn doen wanneer die in contact komt met de blaasjes.

Elektrotherapie

In de pijnkliniek stellen we aangepaste medicatie voor tegen de pijn en tegen het virus. In sommige gevallen gaan we over tot de TENS-behandeling. TENS staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Dit is elektrotherapie waarbij elektroden elektrische stroompjes door de huid sturen die de zenuwen beïnvloeden en zo de pijn verminderen.

Behandelingen voor gordelroos in de pijnkliniek

Veroorzaakt gordelroos bij jou veel pijn en ongemak?

Met doorverwijzing van je behandelende arts kan je in de pijnkliniek terecht.

Maak een afspraak >>

Behandelingsinformatie

  • Neuropatische pijnmedicatie (anti-epileptica, tricyclische antidepressiva, lidocaïne- en/of capsaïcine op de huid)

MPC-behandelingen