Behandeling rughernia

Een rughernia kan je het leven knap lastig maken. De pijn in je rug kan uitstralen naar je benen en je kan minder kracht in je spieren hebben. Is dit het geval? Ga dan zeker tijdig naar een dokter. Met medicatie of een andere behandeling hou je je pijn meestal onder controle.

Wat is een rughernia?

Een rughernia ontstaat in de wervelkolom. Die bestaat uit wervels waartussen een elastisch weefsel zit: de tussenwervelschijf. Dat moet schokken opvangen en ervoor zorgen dat de wervels kunnen bewegen.

Een hernia is een uitstulping van zo’n tussenwervelschijf. Die uitstulping veroorzaakt ontstekingen of druk op de zenuwwortel. Een hernia komt niet enkel voor in de onderrug kan eigenlijk over de hele wervelkolom ontstaan.

Hoe krijg je een hernia?

De oorzaken van een rughernia zijn niet steeds duidelijk. Soms is het erfelijk bepaald, het gevolg van zware fysieke arbeid of geleidelijke slijtage. Waarschijnlijk kan het ontstaan van hernia’s toch niet geheel voorkomen worden.

Wat doe ik bij een hernia?

Sommige mensen hebben een hernia zonder er ooit last van te hebben of de pijn te voelen. Soms kan je dagelijks leven er ernstig onder lijden. De pijn ontstaat waarschijnlijk pas wanneer de hernia een ontsteking of druk op de zenuw veroorzaakt.

Meestal volstaat een simpele behandeling. Een klein deel van de patiënten zullen een operatie nodig hebben. Pijnmedicatie, infiltraties, fysiotherapie en kinésitherapie zijn mogelijke behandelingen.

Deze behandelingen zijn mogelijk in de pijnkliniek

Heb je een rughernia?

Met doorverwijzing van je behandelende arts kan je in de pijnkliniek terecht.

Maak een afspraak >>