Pijn en diabetes

Diabetische polyneuropathie is een neurologische aandoening -neuropathie- van alle -polyneuropathie- zenuwen van het lichaam ten gevolge van diabetes en die gepaard kan gaan met pijn en/of uitval op basis van het niet goed werken van deze zenuwen. Deze kan ontstaan door inwerking van glucose op de zenuwcellen van de zenuwen. Daarnaast gaat de aantasting van de zenuwen gepaard met een aandoening van de bloedvaatjes die de zenuwen van bloed moeten voorzien.
Diabetespatiënten die vaak ontregeld zijn hebben dan ook meer kans op een diabetische polyneuropathie en/of pijn. Ook andere zaken zoals hoge bloeddruk en nog belangrijker te veel vetten in het bloed spelen hierbij een rol. Ongeveer de helft van de suikerpatiënten met een polyneuropathie hebben pijnklachten.

Meer dan 80% van de patiënten met een polyneuropathie heeft vooral klachten aan de uiteinden van de armen en benen. De klachten beginnen meestal in de voeten met een verminderd gevoel en brandende voeten en stijgen geleidelijk aan op naar boven. Deze kunnen vooral 's nachts optreden en toenemen bij aanraking met een gevoel van prikkelingen in de voeten. Ook aanvalsgewijze pijnscheuten komen voor. Door een ernstige polyneuropathie kunnen ook loopstoornissen ontstaan omdat het gevoel in de voeten aangetast is.

 

Behandelingsinformatie

  • Neuropatische pijnmedicatie (anti-epileptica, tricyclische antidepressiva, lidocaïne- en/of capsaïcine op de huid)

MPC-behandelingen