Atlanto Axiale Infiltratie

Wat?

Het AA-gewricht vormt de verbinding tussen de twee bovenste cervicale wervels. AA is de afkorting voor atlanto (de bovenste cervicale wervel) en axial (de tweede cervicale wervel).

De behandeling van dit gewricht wordt uitgevoerd wanneer u langere tijd last hebt van nek- en/of hoofdpijn ter hoogte van de haargrens net voor het oor, met uitstraling naar het gezicht en/of de schouder en draaibeperking van het hoofd. Soms zijn er evenwichtsstoornissen of duizeligheid. Veelal worden deze klachten veroorzaakt door artrose van het AA-gewricht.
Het doel van deze behandeling is de geïrriteerde zenuwen die vertrekken tussen de eerste en de tweede cervicale wervel te behandelen met behulp van corticosteroïden.

Om de genezing te versnellen is het aangeraden de volgende dag geen nekbelastende inspanningen (stofzuigen, tuinwerk,...) uit te voeren. Bedrust hoeft niet.

Na de behandeling is het ten stelligste afgeraden uw voertuig te besturen. Het is mogelijk dat u zich duizelig voelt door de verdoving. Daarom is het niet toegestaan om zelf een vervoermiddel te besturen. U wordt dus best vergezeld door een chauffeur.

Indicatie

  • Achterhoofdpijn
  • Nekpijn

Anticoagulantia

Het is aangewezen om bepaalde bloedverdunnende geneesmiddelen op voorhand te stoppen. Gelieve dit zeker vooraf te bespreken met uw huisarts of verwijzende arts.

Verloop

Voor iedere behandeling wordt er preventief een infuusslotje geplaatst. Bloeddrukdaling die soms voorkomt bij infiltraties kan hiermee worden opgevangen. 

De behandeling wordt uitgevoerd in de behandelzaal onder röntgendoorlichting. Er wordt plaats genomen op de behandeltafel in buiklig, het hoofd wordt naar voor gekanteld op een speciaal kussen. Voor het comfort van de patiënt wordt er een pijnstillend en een kalmerend middel toegediend. De nek wordt ontsmet en de huid wordt lokaal verdoofd. Dit kan een branderig, spannend gevoel geven. De naald wordt ingebracht tot op de gewenste plaats. Ter controle spuit de arts een contrastvloeistof in. De gewenste structuren worden hierdoor zichtbaar bij röntgendoorlichting. Een mengsel van lokale verdoving en corticoïden wordt ingespoten.

Na de behandeling blijft de patiënt één uur in de recovery om bloeddruk, hartslag en zuurstofsaturatie te observeren. Eventuele verdere afspraken worden geregeld. Daarna mag de patiënt het ziekenhuis verlaten.

Mogelijke bijwerkingen

Een blauwe plek kan ontstaan ter hoogte van de prikplaats.

Een tijdelijk verdoofd gevoel van de pijnlijke regio.

Neveneffecten van corticosteroïden treden zelden op bij kortdurende behandeling, maar kunnen uitzonderlijk volgende klachten veroorzaken: overgevoeligheid (allergie), roodheid en zwelling in het gezicht, vochtophouding en hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerwaarden bij suikerziekte, maaglast, slapeloosheid, duizeligheid en een heropflakkering van de pijn.

Indien u nadelige gevolgen ondervindt na de behandeling verwittigt u best uw huisarts, het pijncentrum of het ziekenhuis die de arts van wacht kan contacteren.

Geïnformeerde toestemming

Er zal uw schriftelijke toestemming gevraagd worden om de behandeling te laten verrichten. Wegens nieuwe regelgeving zijn we hiertoe genoodzaakt. U dient hiervoor een verklaring te tekenen waarbij u bevestigt voldoende geïnformeerd te zijn over de behandelingen en mogelijke nevenwerkingen.

Kostprijs

Een atlanto axiale infiltratie is als geneeskundige vestrekking niet opgenomen in de nomenclatuur. Hiervoor wordt er daarom een bedrag aangerekend dat niet terugbetaald wordt. Voor een atlanto axiale infiltratie onder fluoroscopie zal er 40 euro worden aangerekend door de arts. Mogelijks brengt het ziekenhuis ook nog een bedrag in rekening. Er zal hiervoor een factuur per post worden toegestuurd zodat de betaling via overschrijving kan gebeuren.

Er zal tevens een consultatie worden aangerekend. De artsen werkzaam in het pijncentrum zijn volledig geconventioneerd. De officiële tarieven zonder ereloonsuppplementen kunnen aangerekend worden. Het terugbetalingsbedrag en remgeld voor consultaties volgen het akkoord dat gesloten werd met de ziekenfondsen.

 

Foto's

Enkele foto's