Radiofrequente behandeling van glosso pharyngeus

Wat

De glossopharyngeus zenuw is verantwoordelijk voor de achterzijde van de keel en de tong.
Door blokkades van dit ganglion kan men de pijn verminderen.

Indicatie

De pijnklachten worden omschreven als ondraaglijke pijn die heel kort zijn van duur (seconden tot minuten). Soms straalt de pijn uit naar de gehoorgang en nek. Slikken, koude dranken, niezen, hoesten en praten kunnen de pijn uitlokken.

Verloop

Vooraleer deze behandeling doorgaat wordt alles besproken met de arts en patiënt. Er wordt bloed afgenomen om eventuele contra-indicaties uit te sluiten. De patiënt mag geen maaltijd of vocht geconsumeerd hebben voor de behandeling.

De patiënt wordt aangeprikt met een infuus en er wordt eventueel nog extra informatie gegeven. Profylactisch wordt antibiotica toegediend om infectierisico te minimaliseren.

De behandeling wordt uitgevoerd in de behandelzaal. Er wordt plaats genomen op de behandeltafel op de rug. De patiënt wordt in slaap gebracht nadat de patiënt goed gefixeerd is en de monitor (bloeddruk, hartslag, saturatie en ademhaling) wordt aangeschakeld. De aanprikplaats wordt ontsmet om infectierisico's te beperken. Daarna wordt de huid lokaal verdoofd. Dit kan een branderig, spannend gevoel geven. De naald wordt ingebracht tot op de gewenste plaats. De patiënt wordt wakker gemaakt, dit om de plaatsbepaling te controleren. In de naald wordt er een electrode ingebracht die wordt aangesloten aan een toestel. Via deze electrode wordt gestimuleerd. De patiënt vertelt waar de stimulaties worden gevoeld. Als dit overeenstemt met de pijnlijke regio wordt de patiënt terug in slaap gebracht. Eens de patiënt niet meer reageert start de behandeling. Het is mogelijk dat dit proces nog eens herhaald wordt, afhankelijk van de pijnklachten.

De patiënt wordt terug wakker gemaakt, als deze adequaat reageert en goede parameters heeft, mag hij/zij terug plaats nemen in bed. De bloeddruk, hartslag en saturatie worden gedurende 1 uur gecontroleerd in de recovery. Om bloeding te voorkomen wordt een ijszak aangebracht op de prikplaats. Na de evaluatie van de arts wordt de patiënt naar een kamer gebracht. Na 1 overnachting en controle van de arts mag de patiënt terug naar huis.

Mogelijke bijwerkingen

  • Gevoelsstoornissen ter hoogte van de achterzijde van de keel en/of tong.
  • Er kan een bloeduitstorting ontstaan als een bloedvaatje is geraakt deze veroorzaakt een blauwe plek ter hoogte van de wang.

 

Kostprijs

De artsen werkzaam in het pijncentrum zijn volledig geconventioneerd. De officiële tarieven zonder ereloonsupplementen kunnen aangerekend worden. Het honorarium dat aangerekend wordt door de arts voor een radiofrequente behandeling van glosso pharyngeus is afhankelijk van de nomenclatuur zoals voorzien door het RIZIV.