Behandeling met Qutenza®

Wat ?

Qutenza® is een huidpleister die een hoge concentratie capsaïcine bevat (8%). Capsaïcine is een natuurlijk bestanddeel van chilipepers. Capsaïcine vermindert de gevoeligheid van de zenuwen voor pijnprikkels. Zenuwpijn kan hierdoor verminderen. Soms wordt dit effect pas na enkele weken ervaren. De werking duurt meestal een drietal maanden. Deze behandeling kan herhaald worden.

Na de behandeling is het ten stelligste afgeraden uw voertuig te besturen. Het is mogelijk dat u zich duizelig voelt door de verdoving. Het niet toegestaan om zelf met de wagen te rijden. U moet dus vergezeld worden door een chauffeur.

Indicatie

Qutenza® wordt voorgeschreven om pijn te verlichten bij volwassenen die plaatselijke zenuwpijn hebben als gevolg van beschadigde zenuwen in de huid. Deze zenuwpijn kan ontstaan door een beschadiging van de zenuw door een operatie, gordelroos, suikerziekte, bepaalde geneesmiddelen, bestraling of andere oorzaken.

Verloop

Voor iedere behandeling wordt een infuusslotje geplaatst, langs waar er medicatie kan toegediend worden indien nodig.

Het pijnlijke gebied op uw huid moet worden afgetekend door de verpleegkundige. De Qutenza® -pleister wordt dan geknipt volgens de grootte van het behandelgebied, waarna deze wordt aangebracht. Na 30 of 60 minuten wordt de pleister verwijderd. De huid wordt dan met een speciale gel gereinigd en daarna met water en zeep gewassen.

Het is belangrijk dat de pleister altijd in direct contact is met de huid. Als u het gevoel heeft dat de pleister niet voldoende kleeft, informeer dan direct de arts of verpleegkundige.

Raak het behandelgebied of de pleister zelf niet aan.

Indien de behandeling ondraaglijk is kunnen er cold packs aangebracht worden of kan er een pijnstiller worden gegeven om uw ongemak te verzachten gedurende de behandeling. Soms kan er besloten worden om reeds vooraf een pijnstiller toe te dienen.

Eventuele verdere afspraken bij ons of terugverwijzing naar de behandelende geneesheer worden geregeld.

Mogelijke bijwerkingen

De bijwerkingen van Qutenza® zijn over het algemeen licht tot matig. Het is mogelijk dat de huid tijdens of na de behandeling met Qutenza® een paar uur tot een paar dagen rood of pijnlijk is. Ook jeuk, bultjes, blaren, zwelling, en droogheid rondom het gebied dat behandeld is kan voorkomen. Het mogelijk branderige gevoel en de roodheid verdwijnen binnen een paar dagen. Indien nodig kunt u na de Qutenza® -toepassing het behandelde gebied koelen door middel van cold packs.

Andere bijwerkingen die kunnen, maar niet vaak, optreden zijn onder meer een onregelmatig hartritme, smaakveranderingen, oog- en keelirritatie, hoesten, misselijkheid, zwelling en verdoofd gevoel van de ledematen, spierspasme en jeuk.

De eerste dagen na de behandeling neemt u best geen te warme douche of bad, gaat u niet in de zon zitten en sport u niet te intensief.

Geïnformeerde toestemming

Er zal uw schriftelijke toestemming gevraagd worden om de behandeling te laten verrichten. Wegens nieuwe regelgeving zijn we hiertoe genoodzaakt. U dient hiervoor een verklaring te tekenen waarbij u bevestigt voldoende geïnformeerd te zijn over de behandelingen en mogelijke nevenwerkingen.

Kostprijs

Een behandeling met Qutenza® is als geneeskundige verstrekking niet opgenomen in de nomenclatuur. Hiervoor wordt er daarom een bedrag aangerekend dat niet terugbetaald wordt. Voor een behandeling met Qutenza® zal er 50 euro worden aangerekend door de arts.

Het ziekenhuis brengt ook nog een bedrag in rekening. Er zal hiervoor een factuur per post worden toegestuurd zodat de betaling via overschrijving kan gebeuren. De Qutenza® -pleister is terugbetaald mits aan verschillende voorwaarden wordt voldaan en de behandeling gebeurt in een erkend multidisciplinair pijncentrum. Het aantal vergoedbare verpakkingen is beperkt tot maximum 4 verpakkingen per behandeling en maximum 4 behandelingen per periode van 12 maanden met een minimum van 12 weken tussen opeenvolgende behandelingen. De aanvraag tot terugbetaling van de Qutenza® -pleister wordt door de arts van het pijncentrum elektronisch ingediend

Er zal tevens een consultatie worden aangerekend. De artsen werkzaam in het pijncentrum zijn volledig geconventioneerd. Er worden dus de officiële tarieven aangerekend zonder ereloonsuppplementen. Het terugbetalingsbedrag en remgeld voor consultaties volgen het akkoord dat gesloten werd met de ziekenfondsen.