Radiofrequente behandeling van ganglion van sfenopalatinum

Wat

Het ganglion van sfenopalatinum is een zenuwknoop die gelegen is in de kaakholte.
Door blokkades van dit ganglion kan men de pijn verminderen.

Indicaties

  • Atypische aangezichtspijn
  • Clusterhoofdpijn

 

Verloop

Vooraleer deze behandeling doorgaat wordt alles besproken met de arts en patiënt. Er wordt bloed afgenomen om eventuele contra-indicaties uit te sluiten. De patiënt mag geen maaltijd of vocht geconsumeerd hebben voor de behandeling.

De patiënt wordt aangeprikt met een infuus en er wordt eventueel nog extra informatie gedeeld. Profylactisch wordt antibiotica toegediend om het infectierisico te minimaliseren.

De behandeling wordt uitgevoerd in de behandelzaal onder röntgendoorlichting. Dit is een controle om de juiste prikplaats te vinden. Er wordt plaats genomen op de behandeltafel op de rug. De patiënt wordt in slaap gebracht nadat de patiënt goed gefixeerd is en de monitor (bloeddruk, hartslag, saturatie en ademhaling) wordt aangeschakeld. De aanprikplaats wordt ontsmet om infectierisico's te beperken. Daarna wordt de huid lokaal verdoofd, dit kan een branderig, spannend gevoel geven. De naald wordt ingebracht tot op de gewenste plaats. De patiënt wordt wakker gemaakt, dit om de plaatsbepaling te controleren. In de naald wordt er een electrode ingebracht die wordt aangesloten aan een toestel. Via deze electrode wordt gestimuleerd. De patiënt geeft aan waar de stimulaties worden gevoeld. Als dit overeenstemt met de pijnlijke regio wordt de patiënt terug in slaap gebracht. Eens de patiënt niet meer reageert start de behandeling. Het is mogelijk dat dit proces nog eens herhaald wordt, afhankelijk van de pijnklachten.

De patiënt wordt terug wakker gemaakt, als men adequaat reageert en de parameters in orde zijn, mag hij/zij terug plaatsnemen in bed. De bloeddruk, hartslag en saturatie worden gedurende 1 uur na de behandeling opgevolgd in de recovery. Om bloeding te voorkomen wordt een ijszak aangebracht op de prikplaats. Na de evaluatie van de arts wordt de patiënt naar een kamer gebracht. Na 1 overnachting en controle van de arts mag de patiënt terug naar huis.

Mogelijke bijwerkingen

  • Gevoelsstoornissen ter hoogte van het gehemelte aan de behandelde zijde.
  • Er kan een bloeduitstorting ontstaan als een bloedvaatje is geraakt deze veroorzaakt een blauwe plek ter hoogte van de wang.
  • Na de behandeling is het mogelijk dat de patiënt last heeft van een bloedneus. Deze kans is heel klein.

 

Kostprijs

De artsen werkzaam in het pijncentrum zijn volledig geconventioneerd. De officiële tarieven zonder ereloonsupplementen kunnen aangerekend worden. Het honorarium dat aangerekend wordt door de arts voor een radiofrequente behandeling van ganglion sfenopalatinum is afhankelijk van de nomenclatuur zoals voorzien door het RIZIV.